Reisverslag roadtrip Oman – Van Muscat naar Sur

“Oman??? Hoe kom je erbij om dáárheen te gaan?! Dat is toch niet echt de meest voor de hand liggende vakantiebestemming…“  Het is de meest gestelde vraag en gemaakte opmerking vóór en ná we vertrekken naar Oman. Zelfs in Oman zelf stellen nieuwsgierige Omani en Indiërs ons die vraag. Wij zijn gekomen voor de vrijheid van het  roadtrippen en het kamperen in de woestijn, voor de rijkdom aan woestijn- en berglandschappen en natuurlijk voor de wadi’s en oasen. We zijn gekomen voor een land dat tegelijk modern en traditioneel is. Voor een land waarvan de inwoners zelf ook van hun natuur houden. We zijn in totaal vier weken in Oman geweest. Lees in dit blog hoe we tijdens onze eerste week de kust van Muscat naar Sur verkennen.

Inpakken en de stad uit: van Muscat naar Sur

We zijn in Muscat. In ons appartement is het een enorme rommel. We bereiden ons voor om de auto in te pakken. Uit ons raam zien we een witte stad tegen de achtergrond van een horizon met geelbruine bergen. Een strakblauwe lucht verraadt nog niet dat het ook in de woestijn kan regenen. Indiërs uit Zuidelijk India runnen ons hotel. Dat blijkt ook vaker zo te zijn. Winkels, benzinestations, hotels: het meeste personeel en de managers komen uit India, Bangladesh en Pakistan. Oman is inmiddels een land van meerdere samenlevingen. Bijna de helft van de 5 miljoen inwoners van Oman is oorspronkelijk van ergens anders. Van de werkende bevolking zijn maar liefst 75% niet-Omani.

Muttrah, Muscat

We zitten onze drie dagen in Muscat nog te twijfelen. Uiteindelijk gooien we een muntje op: gaan we linksom of rechtsom? Het wordt een rondje met de klok mee. Uiteindelijk blijkt het een rondje van bijna 5.000km in 27 dagen. Na drie dagen in Muscat rijden we langs de kust richting de oostelijke Hajar bergen. De Hajar vormt de ruggengraat van noord-Oman van de oostkust tot aan Dubai aan de westkant. In een dag van Muscat rijden we langs de grootste dam van het land, het natuurlijke zwembad van Bimmah Sinkhole en lieflijke vissersdorpjes zoals Quriyat. Kijk niet raar op als je een plaats niet kunt vinden op Google Maps. Elk stadje heeft minstens drie verschillende spellingswijzen (Qariyyat, Quriyat, Qurayat…).

De palmenoase bij de Dayqa Dam.

Water in de woestijn: de Wadi Daya Dam

Bij Quriyat slaan we rechtsaf van de snelweg. De wegen zijn hier erg goed. De 4×4 hebben we nog niet nodig. Onze eerste stop is de Wadi Dayqa Dam. We merken al meteen dat Google Maps en Maps.me nog niet altijd de weg kennen – goed zelf blijven kijken en nadenken hoe we moeten rijden dus. Het is leuk om even naar de dam te rijden. Maar eigenlijk gaat het ons niet om de dam, maar dat we hier onze eerste palmenoase in de bergen kunnen zien. En zo’n stuwmeer, dat ziet er ook altijd weer bijzonder uit. Er zijn nog een paar mensen, maar het is inmiddels natuurlijk midden op de dag. De zon brandt al behoorlijk dus we zijn ook snel weer weg.

Het stuwmeer bij de Dayqa Dam.

Quriyat en Bimmah Sinkhole: onderweg van Muscat naar Sur

Er zijn veel plekken om even te stoppen of de bergen in te rijden vanaf de kustweg naar het oosten. We kiezen voor twee stops onderweg. Op goed geluk en met hulp van maps.me rijden we Quriyat in. We rijden naar de haven en hebben mooi uitzicht op het stadje. Twee kittens proberen ons te verleiden tot het delen van onze lunch en een aai over hun rug. Twee moeders leggen hun kleedje neer op het strand tegenover de oude wachttoren in zee terwijl de kinderen rondrennen. De ‘skyline’ van het stadje ligt voor ons met vissersbootjes, moskeetjes en mooie lage witte gebouwen. Het vissersdorp is erg rustig. De bootjes liggen aan wal deze woensdagmiddag.

Quriyat is een typisch Omaans vissersdorpje.

We rijden terug naar de snelweg, ja een echte snelweg, tot we een afslag tegenkomen terug naar de zeeweg. Afslaand rijden we bijna spookrijdend terug de snelweg op, maar een tegemoetkomend stel wijst ons naar het goede weggetje richting Bimmah Sinkhole. Deze drukbezochte plek is ook echt de moeite van het bezoeken waard. We parkeren de auto naast een grote tourbus. Mmm, jammer, er is net een grote groep Russen.

Even zwemmen is een goed idee hier. Neem lange kleren mee!

We besluiten het op een kijkje te houden, al kan je hier ook heel fijn even een duik nemen. Er is een grote trap naar beneden, naar het water gebouwd. Eigenlijk is het een groot natuurlijk zwembad. Kleine visjes knabbelen aan mijn voeten als ik ze toch even in het water steek. De norm is om in lange kleding te zwemmen, maar niet alle toeristen houden zich er aan. Het zorgt voor wat gesmoes bij de Omani die vlak na ons naar beneden zijn gelopen. Maar de sfeer blijft gezellig. Een hele mooie tussenstop waar we makkelijk een uur doorbrengen.

Het strand van Fins ligt aan de voet van de oostelijke Hajar bergketen.

Wildkamperen aan zee: onderweg van Muscat naar Sur

Bij Bimmah Sinkhole zoeken we met iOverlander en Maps.me een campingplek uit. We rijden naar Fins en kijken uit naar een plekje in de duinen bij het strand. We zien een plekje op de kaart dat ons tof lijkt, maar met de regen van afgelopen maand blijkt een stuk van de strandweg ernaartoe weggeslagen.

Fins Beach vlak voor zonsondergang

We rijden naar een eerder strand bij Fins beach. Daar zetten we ons kamp voor de eerste keer op en moeten we nog een beetje wennen aan alles. Zo gaat de zon hier al om half 6 onder dus als je voor die tijd je kamp opgezet wil hebben dan moet je op tijd beginnen met een plekje zoeken! Een picknickend gezin zit verderop nog op het strand, maar aan het eind van de middag gaan zij naar huis en hebben wij de plek voor onszelf. We hebben wel meteen een prachtplek gevonden. Als we ’s ochtends wakker worden kijken we zo vanuit de tent naar de zonsopkomst op zee!

Wadi Shab du-du-du-du-du

De volgende dag verkennen we Wadi Shab. Ken je dat liedje Baby Shark? Denk dat liedje, maar dan met ‘Wadi Shab’. Alette zingt het de hele tijd tot vervelens toe… Erg leuk! Om 7.00u ’s ochtends breken we onze tent af en rijden naar het begin van de wadi. Voor 1 OMR per persoon (retour) nemen we een bootje naar het begin van de wandeling. Het is een gave wandeling van een uur door een mooie canyon. Af en toe zijn de rotsranden boven het water een beetje smal, maar er lopen ook gewoon driejarige kinderen. Je moet af en toe door het water heen lopen en als het water hoog staat ook door de modder. En ook een beetje klauteren over grote stenen en irrigatiekanalen.

Aan het eind van de wandeling gaan we zwemmen. Het water is eigenlijk niet zo koud. Er is een hele serie van poelen, maar om van de ene naar de andere te komen moet je wel over kiezels lopen (dus neem zwemschoenen mee!!!) en grote keien en watervallen klimmen. Hier en daar kijkt een kikker mij verschrikt aan. Na de derde poel is er een heel smal tunneltje waardoor je zwemmend naar een grot kan komen. Het is al niet meer zo vroeg dus nogal druk in de grot. Wel ontzettend mooi! Terug bij de auto kleden we ons om bij het WC-gebouwtje aan het begin van de parkeerplaats. Prachtig plekje ook om nog even terug te kijken de wadi in, onder de snelweg door. We vullen onze watervoorraad aan bij de waskraantjes.

Na een uurtje lopen kom je bij waterpoelen waar je kan zwemmen. Een beetje doorzwemmen en je komt bij een verborgen grot!
Het knalgroene water van Wadi Shab.

De dhows en vuurtoren van Sur

We rijden ’s middags naar Sur. Sur was vroeger een belangrijke havenplaats en dat zien we ook aan hoe mooi het hier is. De vuurtoren staat trots aan de rand van de oude stad. Vlakbij de grote brug van Sur ligt het vol met vissersbootjes. We parkeren achter wat restaurantjes. Je kan hier ook een bootje huren. De verhuurders dringen niet aan en glimlachen als we langs slenteren richting de dhow-werf. Traditionele dhows, vissersboten, bouwen ze hier nog met de hand. Je kan een kijkje nemen op de werkplaats. We zien de dhows ook liggen in de beschermde haven achter de brug.

Traditionele dhows bij Sur
De vuurtoren van Sur

We gaan op zoek naar een campingplek. Helaas raakt rondom Sur de kust langzamerhand volgebouwd met losstaande villa’s en is het moeilijk een plekje te vinden zonder bebouwing dichtbij. We hebben nog wat tijd over voor het donker wordt. Dus rijden we door. En er zijn nog voldoende dorpjes. We worden onderweg nog afgeleid omdat we voor het eerst kamelen zien. Uiteindelijk vinden we een mooi beschut plekje tussen twee heuvels aan het strand. We zien opeens overal bedoeiënenkampen. Het strand wordt duidelijk gebruikt door vissers. Als we een plekje zoeken komen er twee locals aangereden. Ze bieden aan ons aan om bij de vissershutten te kamperen waar we op een goede vlakke plek en uit de wind kunnen staan.

Nu zijn we echt in Oman!

Kamelen beginnen te verschijnen langs de rand van de weg zodra je de oostkust van Oman nadert!

Tien praktische tips voor wildkamperen in Oman!

  1. Je mag in Oman vrijwel overal wildkamperen. Doe dat! Wel handig als je dan een 4×4 hebt gehuurd. Het brengt je op plekjes waar je anders niet komt en het is helemaal gratis! Het maakt Oman niet opeens tot een budget-bestemming, maar wel veel betaalbaarder. Wij hebben uiteindelijk 60 % van de tijd gekampeerd.
  2. De grote hypermarkten in Muscat (Lulu, Carrefour) hebben allemaal voldoende keuze qua eten en basic keuze in kampeerspullen. Doordat er veel Nederlanders in Oman wonen (Shell is hier groot…) zijn er zelfs hippe, biologische, glutenvrije, vegan en lactosevrije Nederlandse producten te krijgen. Het best uitgerust voor kamperen is het Sultan Centre met een hele verdieping voor kamperen.
  3. Plekjes om te kamperen kun je het makkelijkst vinden met de iOverlander-app. Dit is een app voor en door reizigers. Voeg zelf ook je nieuwe vondsten toe in de app. Maps.me is een mooie aanvulling, vooral off-road. Google Maps blijft top voor de langere afstanden.
  4. Als je het boek Off-Road Oman zoekt, kun je terecht bij de Al Fair supermarkten. Het boek is behoorlijk overpriced (18 OMR, ca. 42,50 euro, in de supermarkt in Muscat; in Nederland meer dan 100 euro!!!), maar blijft een goede bron van informatie voor roadtrippen in een land waar nog relatief weinig informatie over is.
  5. Als je geen zin hebt om tent, matjes en slaapzakken van thuis mee te nemen, kun je die prima in Muscat krijgen. De goedkoopste tent is zelfs maar 3 OMR, maar die is dan niet waterdicht of windvast… Het risico is dat je dan een nachtje op de achterkant van je auto zult slapen. Voorlopig is dit wel nog steeds goedkoper dan campingspullen huren in Oman.
  6. Koop in Muscat je gasjes voor je opklik- en opdraai-campinggaz spullen. In de rest van Oman is vooral het doorpriktype en de liggende gasbussen voor de standaard eenpits-gasstellen te koop.
  7. Regel thuis een drinkfles waarmee je water kan filteren en koop ter plekke aan het begin van je reis een paar vijf liter drinkwaterflessen. Je kan bij veel moskeetjes onderweg water bijvullen en met deze combinatie heb je altijd schoon drinkwater! Maar eigenlijk kan je uit de kraan het water in Oman ook zo al drinken!
  8. Het is handig om een wadi-mat, een koelbox of –tas, een afsluitbare box met klikdeksel, dozen met draaideksel voor je eten, twee campingstoeltjes en een campingstove. De ca. 40-50 euro die je hieraan uitgeeft zullen je wildkamperende leven in Oman een stuk aangenamer maken.
  9. Geniet van elk stukje zwemwater dat je tegenkomt in dit woestijnland! Zorg dat je aangenaam zittende lange en wijde kleding hebt om in te zwemmen. Hoewel je in wadi’s en zwempoelen ook toeristen zal zien die in bikini en ontbloot botenlijf gaan zwemmen, zal het erg gewaardeerd worden als je je ingetogen kleedt. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen!
  10. Het vroeg donker dus zoek op tijd ’s middags een plek waar je wilt kamperen. Dan kan je nog genieten van het landschap nadat je je tent hebt opgezet en hoef je niet met een zaklantaren te koken.
Op Fins Beach hebben we de zee voor onszelf

Bewaren op Pinterest

thebookofwandering

Een gedachte over “Reisverslag roadtrip Oman – Van Muscat naar Sur”"

  1. Wat leuk geschreven! En Maakt me erg enthousiast om er ook heen te gaan!!

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven