Reisverslag roadtrip Oman – Muscat in drie dagen

We beginnen onze roadtrip van vier weken door Oman in Muscat. Er zijn hier een paar heel mooie plekjes te vinden: Muttrah, de grote Sultan Qaboos moskee en de forten en paleizen van Oud Muscat. We slingeren over de wegen tussen scherpe bergpunten door. De witte stad steekt overal af tegen de donkere bergen. Aan het eind van de reis komen we er ook achter dat in de jaren 70 of 80 de Sultan ook echt per decreet heeft afgekondigd dat je maar een paar kleuren voor je huis mag gebruiken: wit, beige en andere aarde-kleuren. Je kan je makkelijk een dag of drie in Muscat vermaken, zeker als je ook voorraden inslaat voor de rest van je reis door Oman. Lees in dit blog praktische tips en wat wij leuk vonden aan Muscat.

Muttrah Fort ligt midden tussen traditionele wijken van dit deel van Muscat

Het mooie Muttrah

Muscat ligt ontzettend mooi tussen allemaal bergen. Elke wijk heeft zo ongeveer zijn eigen berg. Het mooist ligt Muttrah. Met zijn souq, moskee aan de corniche (boulevard) en ligging aan het water is Muttrah de meest toeristische plek van Muscat. Cruiseboten leggen hier aan en storten ‘massa’s’ toeristen uit – allemaal relatief want echt grootschalig massatoerisme kent Oman (nog) niet. Er zijn aan de corniche maar een paar restaurants. Blijkbaar eten alle cruiseboot-toeristen op de boot. En veel restaurants worden minstens zo druk bezocht door Omani als door toeristen.

Muttrah Fort

We klimmen Muttrah fort op en zien de zon ondergaan tijdens de oproep tot gebed, galmend door de valleien. Meeuwen, net even anders dan de onze, zwermen over de baai naast de vismarkt. We nemen een kijkje in de souq en eten lekker op een dakterras met uitzicht over de boulevard. “Where are you from?”, vraagt de man naast ons, glimlachend in zijn dishdasha met zijn vriendelijk verlegen vrouw, aan ons. Ze zijn zelf ook op een trip langs de kust van Oman. Zij komen uit een stadje ergens tussen Muscat en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook voor de Omani is Muttrah bijzonder.

Zonsondergang met de oproep tot gebed galmend door de valleien

Oud-Muscat

We maken een rondje langs forten rondom oud-Muscat. Onder een grote poort door rijden we het oude stadje in dat er nieuw uitziet. Op elk bergtopje staat wel een fort of wachttoren. De meeste kunnen we helaas niet in. Op het natuurlijke havenhoofd lijkt het fort meer een ruïne.

Sommige forten zijn nog echt in gebruik. De militair die op wacht zit bij de poort van Al Mirani Fort groet ons met een grote glimlach, maar de poort blijft dicht. We lopen aan de voet van de berg om het fort heen en komen een prachtige moskee tegen. In oud-Muscat is de stad ontstaan. Een beetje rare plek, want het is hier veel warmer en benauwder dan verderop tussen de bergen. De poorten van het paleis van de sultan zijn dicht aan de kant van de stad, maar vanaf een achterafstraatje langs het water kunnen we de extravagante gevel toch zien. Het luchtafweergeschut is afgedekt met grote doeken.

Het vrolijke paleis van de sultan

Koffie en dadels bij de Sultan Qaboos moskee

De Sultan Qaboos moskee

Een van dé dingen om in Muscat te doen, is het bezoeken van de Sultan Qaboos Mosque. Er zijn nogal wat gebouwen vernoemd naar deze sultan, als langst regerende leider in het Midden-Oosten. We weten dan nog niet dat hij ernstig ziek is en een maand later zou overlijden, de dag nadat we vertrekken uit Oman. De moskee is echt enorm. Op de vloer ligt een van de grootste tapijten van de wereld dat in Iran door honderden handen is geweven. Erboven hangt een minstens zo indrukwekkende kroonluchter die net zo zwaar is als vier Toyota Landcruisers bij elkaar.

In gesprek met vrijwilligers

Het leuke bij deze moskee is het informatiecentrum waar vrijwilligers een gesprek aangaan met bezoekers over Oman, de Islam en het dagelijks leven. Aan het eind van ons bezoek lopen we nog een beetje te dwalen op het grote plein naast de moskee. We worden benaderd door een vrolijke vrouw die vraagt of we Italiaans zijn. Best veel Italianen hier. In grote groepen. Als ze erachter komt dat we Nederlands zijn en alleen met onszelf reizen, troont ze ons mee: “We hebben hier iemand die ook Nederlands spreekt, kom mee, we hebben koffie, water en dadels!”

Het plein rondom de grote moskee

Wij ontmoeten ‘Tina’ (Fatima?), die getrouwd is met een Nederlandse man. Samen hebben ze drie kinderen en elk nog twee uit een eerder huwelijk. We praten met haar over verschil tussen geloof en cultuur, het verschil tussen ‘willen’ en ‘nodig hebben’; en over persoonlijke vrijheid: “Het is belangrijk om ten volle jezelf kunnen zijn, van binnen en buiten hetzelfde leven te leiden”. Het mooie is dat zij zelf les geeft in “intercultural understanding”. Het is een interessant en gezellig gesprek, lekker in de schaduw onder de bomen rondom de moskee.

De enorme kroonluchter in de moskee

Oman is aan het veranderen

We hebben het ook over verandering, over Saudi Arabië. Sinds kort kan je daar als toerist een visum krijgen. Stapsgewijs komt er meer vrijheid in gedragsregels, ondanks de nog steeds zeer strenge interpretatie van de Islam die in dat koninkrijk de norm is. Tina vreest voor onrust in Saudi Arabië: “Vrijheid, als je dat te snel geeft, zonder gewenning, dan ontspoort het”.  Ook Oman is in 50 jaar snel veranderd, maar toch geleidelijker dan wat ze nu daar ziet gebeuren; en “met rechtvaardigheid als basis”. Bij het weggaan, de moskee sluit rond 11.00u voor bezoekers als het tijd wordt voor het middaggebed, geeft ze ons een Engelstalige Quran cadeau die we nu thuis in de kast hebben staan.

Het tegelwerk in de moskee komt uit verschillende regio’s van Oman

Voor een moskeebezoek in Oman moet je als vrouw helemaal bedekt en een hoofddoek op. Wat in Europa doorgaat voor een lange jurk is echt niet genoeg. Je rok moet echt over je enkels vallen en ook je polsen moeten bedekt. Het moet niet doorschijnend zijn en het liefst een beetje wijd ook. Mannen moeten ook lange mouwen en een lange broek aan. Ook al is het maar 24 graden, het schijnt voor veel toeristen toch erg moeilijk te zijn om zich aan de kledingvoorschriften te houden. Een instagrammer op zoek naar een mooie foto die wat kleren uitdoet wordt meteen aangesproken dat dat toch echt niet de bedoeling is. Na wat klunzen met een hoofddoek besluit ik dat het mij toch echt niet staat.

De binnenkant van de moskee heeft prachtige details

Qurum Beach

Als je even iets anders wilt in Muscat, kun je naar het strand van Qurum. Het strand is enorm lang met palmen erbij en een wandelpad in de schaduw. Op het strand kijken we aan het eind van de middag naar de voetballende Omani en naar families die er nog even uit gaan voor het donker wordt. Hier vinden we ook een verzameling restaurants met terrassen – een zeldzaamheid in Oman. Dit lijkt het wat modernere deel van de stad en er komen ook veel expats op zoek naar Westers eten. We genieten van een vegetarische ‘Buddha Bowl’ bij d’Arcy’s Kitchen. En het eten bij de luxe Turk zag er ook goed uit!

Qurum Beach

De praktische kant van Muscat

Slapen in Muscat

Tussen het sight-see-en door proberen we alles voor onze campingtrip bij elkaar te verzamelen. In het stadsdeel Ruwi zitten we hiervoor in Muscat mooi centraal. Vlakbij Muttrah, maar ook 5 of 10 minuten van een paar grote winkels om voorraden in te slaan. Hotels zijn vaak vrij duur in Muscat (en in de rest van Oman). Los van wildkamperen blijken voor ons appartementen vaak het meest voordelig, met als bonus dat we dan ook vaak zelf kunnen koken. AirBnB hebben we niet geprobeerd, maar lijkt ook redelijk voordelig te kunnen zijn.

Voorraad inslaan

We vullen in Muscat onze kampeerinventaris aan met spullen die niet meer in onze rugtassen pasten (al kon er met Lufthansa toch al 23kg per persoon in; light packing is niet ons ding…). De grote Landcruiser Prado, die we in de vroege zondagochtend op het vliegveld ophaalden, gromt nog een beetje. De stad is niet zijn (haar?) habitat. We struinen verschillende malls (winkelcentra) af op zoek naar stoeltjes, een wadi-mat en kookgasjes.

In Ruwi zitten we centraal in Muscat én kunnen we de bergen zien

De grote hypermarkten in Muscat (Lulu, Carrefour) hebben allemaal voldoende keuze qua eten en basic keuze in kampeerspullen. Onze lievelingsreisgids (Lonely Planet) laat het een beetje afweten in Oman. De Bradt is het meest uitgebreid dus die is mee in de rugzak. Maar de echt ‘bijbel’ om door Oman rond te rijden is het boek Off-Road Oman. Helaas is deze stoeptegel met harde kaft (zwaar!!!) alleen in Oman voor een beetje normale prijs te kopen; en dan buiten het vliegveld eigenlijk alleen bij de Al Fair supermarkten. Het boek is behoorlijk overpriced (18 OMR, ca. 42,50euro, in de supermarkt in Muscat; in Nederland meer dan 100euro!!!), maar blijft een goede bron van informatie voor roadtripping in een land waar nog relatief weinig informatie over is.

Het best uitgerust voor kamperen is het Sultan Centre. Deze heeft een hele verdieping voor kampeerspullen en kunnen we rustig tussen de stellingen onze spulletjes verzamelen. Je kunt in Oman ook kampeerspullen huren, maar het is goedkoper om het deels mee te nemen en deels hier te kopen. We zijn later in de reis blij dat we onze eigen tent mee hebben. Wind en regen komen zelfs in Oman voor!

Muttrah by night

Bewaar op Pinterest!

thebookofwandering

Terug naar boven